ADD

Vindt u autisten ook zulke rare mensen? Dat vond ik wel. Geniale mensen met een apart soort sociale aansluiting. Gestoord, contactgestoord, ik had er eigenlijk geen idee van. Totdat ik er achter  kwam….. dat ik óók tot die categorie mensen behoor. Hoe kan dat nou?

ASS

ASS staat voor Autistisch Spectrum Syndroom. Het is een stoornis die een veelheid van soorten mensen in zich blijkt te bergen. Klassiek Autisme heeft er een plek, mensen met Asperger, maar ook ADD en ADHD blijken tot dit syndroom te behoren.

Wist ik veel…

Ik kwam er achter dat ik hoogstwaarschijnlijk ADD heb. Niet te diagnostiseren omdat er onvoldoende bewijs (meer) is van vroeger gedrag in dezen. Erfelijk, en ineens blijken familieleden dicht bij mij, ook kenmerken hiervan hebben.

Ineens blijken er veel meer mensen iets van mij te weten dan ik. Doktoren, hulpverleners, therapeuten. Op basis van hun (voor mij nieuwe) informatie, moet ik mij opnieuw gaan positioneren in een wereld die ik al kende, maar waarin ik een andere plek inneem, dan ik voorheen had gedacht.

Maar… ben ik nou raar? Ik functioneer volgens  mij prima. Ik communiceer als de beste en geef er zelfs trainingen in. Het valt dus wel mee met mij.

Valt het met die anderen dan tegen?

Het nieuwe normaal

Hoe we met elkaar omgaan, gaat op basis van algemeen geldend normbesef. Met zijn allen bepalen we wat we gewoon vinden of abnormaal (afwijkend van de norm). Over het algemeen worden we geaccepteerd als we binnen die norm vallen, of afgewezen, als we erbuiten vallen. Toch lastig als je daarbuiten valt….

Laten we dus eens gaan kijken hoe we die grenzen kunnen oprekken, zodat meer mensen erbinnen vallen.

Door meer te weten over iets ab-normaals, in dit geval ASS, Autisme, Asperger, ADD ofzo, krijgen we meer zicht op wat normaal is binnen dat gedragspatroon. Dan kunnen we meer begrip en bereidheid opbrengen om te accepteren wat voorheen…. ab-normaal was.

Nieuwsgierig

Zou het niet alleen maar gaan over onkennis en onkunde van datgene wat we waarnemen als anders, afwijkend van datgene wat zich in onze comfortzone bevindt?

Laten we het er in dat geval eens over hebben. Laten we nieuwsgierig zijn naar wat er dan anders is bij de ander. Autisme, een andere culturele achtergrond, of een ruziënde, onaangename partner. Als we nieuwsgierig kunnen zijn naar wat de ander af laat wijken van ónze norm, dan  kunnen we er over leren, begrip voor opbrengen, accepteren, en een nieuwe werkelijkheid maken. En dit alles gebaseerd, gewoon, op wat er is…

01

07 2012

Uw reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/4/e/mariongeisler.nl/httpd.www/wp-content/themes/yashfa/comments.php on line 62

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv