Twee advocaten? Eén mediator!

Ze lopen mijn praktijk binnen en ik denk: ‘Wat zien jullie er slecht uit!’ Ze zijn net terug van vakantie en ik heb ze een maand niet gezien. Het zomerbruin kan echter niet verhullen dat ze in de tijd dat ze samen waren, de tijd en de moed hebben gevonden om het te hebben over wat er nou aan de hand is in hun relatie.

Twijfel

Voor de vakantie en na een flink aantal sessies dreven ze langzaam af richting scheiding en maakte ik voorbereidingen voor het opstellen van een ouderschapsplan. En toch, en toch, en toch… sloeg de twijfel toe. Wat heerlijk dat ze ook hier weer zo moedig waren om dit op mijn mediation tafel te leggen en tijd te nemen om de twijfel te bespreken.

‘Ja maar…, ik zal alles kwijtraken.’

‘Ja maar…, ik zal mijn kinderen niet meer zien.’

‘Ja maar…, ik wéét helemaal niet of dit zo’n goede beslissing is.’

‘Ja maar…, moeten we nou twee advocaten?’

Gelukkig zitten ze met zijn tweeën bij mij en kunnen we het samen overleggen.

Twee advocaten? Eén mediator!

Ik leg ze uit dat advocaten het belang van hun cliënt dienen en dat zij de beste deal voor hun cliënt in de wacht zullen proberen te slepen. Er geldt dus maar één belang, namelijk het éénzijdige belang van hun ene cliënt. In deze situatie zullen de gezamenlijke belangen en/of het belang van de kinderen niet of nauwelijks besproken worden en beslissingen zullen dus ook éénzijdig zijn. De eenzijdige belangen van twee cliënten worden, zoals het hoort, duur tegen elkaar uitgespeeld en de resultaten zullen op zijn minst suboptimaal zijn.

Aan tafel bij de mediator zijn juist de gezamenlijke belangen en vooral ook de belangen van de kinderen het uitgangspunt om te  komen tot een optimaal resultaat als er tóch gescheiden wordt. Ik leg ze uit dat ze gewoon bij mij aan tafel kunnen overleggen over hoe ze hun situatie willen inrichten. Overleggen en dialoog in plaats van vechten en ruzie maken.

Samen

Samen overleggen over wat het beste voor de kinderen is. Mogelijkheiden bespreken die zonder overleg waarschijnlijk niet aan de orde hadden kunnen komen. Samen kiezen en misschien wel samen op nieuwe ideeën komen. Samen. In het beste geval in een harmonie die ze in de afgelopen maanden zeker niet hebben ervaren.

Pijnlijk blijft het. En moeilijk. Verdrietig ook. Maar in alle gevallen beter dan samen twee advocaten.

02

09 2017

Uw reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/4/e/mariongeisler.nl/httpd.www/wp-content/themes/yashfa/comments.php on line 62

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv