Je eigen tempo, je eigen moment

Fantastisch zoals kinderen hun eigen tempo hebben. Ik heb twee tienerzoons die nu allebei langer zijn dan ik. Toen ze 3 waren (echt waar, allebei op hetzelfde moment) zeiden ze rond de dag van hun verjaardag: “Mamma, ik hoef geen luier meer.” En dat was ook zo.

Van de week zei mijn zoon tegen me: “Mam, we  moeten wat gezonder gaan eten.” Eerlijk is eerlijk, door de hectiek van de dag wil makkelijk het nog wel eens winnen van gezonder, ondanks dat ik gezond hoog in het vaandel draag. Een excuus, ik weet het.

Nou is mijn oudste zo nu en dan, en te vaak, onverklaarbaar ziek. Ikzelf zoek het in groeien en pitamientjes. En hij dus ook. Dus zonder dat ik ze de groene groenten door de strot moet wringen, komt er geheel vanzelf een beweging op gang naar een gezond eetpatroon. Een beweging naar een door mij gewenste situatie, zonder dat ik daar met veel krampachtige controle op stuur.

Mooi he?

Het moment van relatiecoaching

Vertrouwen hebben in de ander, dat hij of zij zijn of haar eigen moment zal aangeven waarop iets moet gebeuren, dat is lastig in een relatie die al aardig onder druk staat. Je loopt je al lang te irriteren. Hebt al minstens (!) tien keer gezegd dat jullie toch echt hulp moeten zoeken, maar zij doet er niks aan. Jij hebt al minstens honderd keer gezegd dat er nu echt wat moet veranderen want anders……, maar hij blijft maar zichzelf begraven in zijn werk.

Duwen en trekken

Ik geloof niet in een geforceerde beweging. Dan krijg je een situatie waarin hij wel naar een relatiecoach wil, maar zij niet. Of  zij zit te stralen van: nou ga jij eindelijk veranderen, en hij denkt alleen maar: “hoe kom ik hier weg?”

Je kan twee dingen dingen doen als je je partner mee wilt krijgen naar een relatiecoach: wees duidelijk naar je partner toe dat je graag een gesprek met een onafhankelijke derde wilt, maar geef ook aan dat je respecteert dat hij of zij daar misschien in zijn of haar eigen tempo heen moet groeien. En laat het vervolgens los.

Het tweede is om vooral met jezelf aan de slag te gaan, als je het niet kan loslaten. Ga naar een goeie coach, begeleider of psycholoog, om je eigen weerbaarheid in deze lastige situatie te vergroten. Dan voelt je partner niet meer de druk om te ‘moeten’, en gaat hij of zij in zijn of haar tempo aangeven…. dat het misschien toch nu wel het moment is voor een relatiecoach!

05

03 2010

Uw reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/4/e/mariongeisler.nl/httpd.www/wp-content/themes/yashfa/comments.php on line 62

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv