Veranderen van mening

Veranderen van mening, ik ben er dol op. Ik vind het heerlijk om met ideeën te spelen in mijn hoofd en te kijken wat het met me doet. Ik doe het vaak en veel, maar sommigen in mijn omgeving kunnen daar slecht tegen. Veranderen van mening zorgt voor veranderen van richting, waardoor de uitgezette koers niet meer rechtdoor loopt, waardoor onhelderheid kan ontstaan. Maar is het wel veranderen van mening? Misschien meer veranderen van standpunt?

Consequent

De consequenten onder ons zetten de koers uit en houden die aan, helder. Heerlijk helder. Het is een fantastische manier om de werkelijkheid vorm te geven. Heel erg betrouwbaar ook, je weet als omstander precies waar je aan toe bent: Dit is ‘t, zo is ‘t. Maar vaak ook: zo gaat ‘t blijven. Starheid ligt als een levensgrote valkuil daar vlak achter. De overtuiging of behoefte om bij één mening of standpunt te blijven is leidend.

Consequentie

Maar wat doe je als deze twee benaderingen op één kussen slapen? De consequente van het stel wordt gék van dat gedraaikont van de ander. De flexibele van het stel wordt wanhopig van de soms starre houding van de ander. Naarmate deze tegenstelling meer lading krijgt in de relatie wordt de kans op crisis groter.  De flexibele van het stel gaat steeds proberen zich in te leven in de houding van de ander, probeert door andere standpunten in te nemen grip te krijgen op wat er bij de ander gebeurt. De consequente van het stel ziet hoe langer hoe minder consistentie en logt af van de dialoog en,  uiteindelijk,  van de relatie.

Dialoog

Toch is de dialoog nodig om de twee standpunten bij elkaar te brengen. De flexibele helft zal toch meer moeten gaan nadenken over consistent gedrag en waarom hij of zij dat niet aan de dag legt of kan leggen. De achtergrond kan onzekerheid zijn, behoefte de ander te plezieren of angst. Allemaal valide en ok, maar niet in een doorgeschoten vorm. Deze partij zal steviger moeten worden in het éénduidig vorm geven van de eigen mening, die ongetwijfeld aanwezig is. De consequente van het stel zou eens kunnen proberen wat er gebeurt als je (even) het standpunt van de andere inneemt. Dat wil niet zeggen dat je van mening hoeft te veranderen, maar de oplossing van een relatiecrisis ligt in het vermogen begrip op te kunnen brengen voor het standpunt van de ander, want daarna kan de communicatie weer op gang komen.

En dan nog, je kan best van mening veranderen, maar doe het dan doelbewust.

“Verander doelbewust van mening” (Loesje)

31

10 2010

Uw reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/8/4/e/mariongeisler.nl/httpd.www/wp-content/themes/yashfa/comments.php on line 62

  • Contact Formulier

  • Tel. +31 (0)297 328018

    Lid van NMv